dilluns, 29 de febrer del 2016

Músiques del front

Aquest cap de setmana passat es presentava incert. Els mitjans de comunicació havien anat pronosticant l'arribada d'un front amb una baixa molt baixa i uns aires freds que feien preveure les primeres volves de neu. Ja divendres, només acabar de sopar i de camí cap a La General, la pluja es presentà a Berga i algun ballador, amb la temença d'haver de posar les cadenes de camí a casa, a la Cerdanya, anava entrant i sortint del local per avaluar com pintava la cosa. 


Bé, tot plegat va fer que l'entrada fos una mica més justeta que en altres ocasions ja que aquells que es desplacen des d'Osona o des del Bages van decidir quedar-se a casa. Més espai per als balladors, que en aquesta ocasió van poder recordar el Virgínia Reel i el Lucky Seven de la darrera sessió i es van iniciar en el simpàtic Yossel Yossel i en la pavana del Greensleaves, totes dues molt ben ensenyades per la Susanna i la Jordina.


I el dia següent vam participar en l'acte de cloenda de les jornades "Rescatem la memòria. Recuperem la dignitat". L'acte va ser un homenatge a les víctimes del franquisme i, entre parlaments, vam cantar algunes cançons de la guerra, cançons del front. Vam començar amb "El més petit de tots", aquella figura creada pel comissariat de propaganda de la Generalitat de Catalunya. La lletra és del poeta sabadellenc Joan Oliver "Pere Quart" i la música és la de la tonada popular "Els tres tambors".


La segona va ser "No passareu!", amb lletra d'Apel·les Mestres. L'escriptor, que morí el 19 de juliol del 36, el dia després de l'aixecament feixista, la va escriure per donar suport als voluntaris catalans que lluitaren a la Primera Guerra Mundial. La música és de Xavier Ribalta.


Després vam cantar el poema de Pere Quart "Quin fred al cor, camarada!", amb música de Gabriel Sopeña.


I vam cloure la nostra actuació amb la cançó de l'irlandès Christy Moore "Viva la Quinta Brigada!", una cançó dedicada als irlandesos que van formar la Columna Connolly que es va integrar en la XV Brigada Internacional (i no en la 5a com equivocadament es diu al títol i a la tornada de la cançó).


Ja ho heu vist. Molts fronts oberts aquest cap de setmana. Ara, sembla, vénen uns dies de tranquil·litat. Fins el dia 13 de març, que tindrem en Claudio Gabriel Sanna actuant a Berga.


Us hi esperem!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada