dimecres, 27 de desembre del 2023

Escudelles, faies i nadales

Tot just passat Nadal i Sant Esteve fem una darrera entrada d'aquest 2023 amb el resum de les activitats que la BFT ha dut a terme aquest mes de desembre, un mes on finalment ha aparegut el fred (tot i que de manera excessiva) però on la pluja ni ha vingut ni l'esperem, malauradament.

Vam començar el mes de desembre amb la presentació a Berga del llibre que recull les cançons de l'Hereu Mill. Ho vam fer el divendres dia 1 a la Biblioteca Ramon Vinyes de Berga i amb una assistència, diríem, discreta. L'acte s'inicià amb un esbós biogràfic de Josep Casals i Cirera, l'Hereu Mill, per part de Xavier Pedrals i continuà amb la interpretació d'algunes de les cançons del llibre per part dels músics de la BFT.


El dia 3 vam ser al monestir de Sant Llorenç prop Bagà, a la commemoració del 1040 aniversari de la consagració de l'església. Quan hi vam arribar l'associació de dones del poble ja feia unes hores que s'havia posat a preparar l'escudella que repartirien més tard. 

Una grossa olla coïa tall i verdures en un racó de la plaça.

Després de l'ofici els Castellers de Berga van fer alguns castells i pilars i, tot seguit, mentre el públic assistent gaudia de l'escudella de l'abat, nosaltres, en un espai on cada cop és feia més vigorós el fred malgrat el dia lluminós, vam tocar algunes peces del nostre repertori habitual. No hi hagué balladors en aquest cas, que la gent estava més per bufar la cullera i escalfar-se per dins que per fora. Amb els dits ben tocats pel fred tinguérem el nostre premi un cop vam acabar amb uns generosos bols de deliciosa escudella.

El cap de setmana següent, concretament el dia 9, vam ser, com en anys anteriors, a la Fira Faia que fan a Sant Julià de Cerdanyola. Des de quarts de 5 vam amenitzar una mica la fira d'artesans i productes alimentaris i després vam acompanyar la canalla en el Ball dels Aranyons i en la Rotllana al voltant del foc, que es balla la nit de Nadal un cop les faies cremen a la plaça i la gent balla al voltant de la foguera que allà s'encén.

La fosca ja era present, i també el fred però no tant com en anys precedents. Enguany, però, el Ferran venia preparat, amb cafè i petaca, la qual cosa ajudà a passar l'interval de temps d'espera. 

Després d'una representació teatral vam fer un taller de danses dirigit per l'Aiona en el qual hi participà una bona quantitat de gent, xics i grans.

 Un cop acabat no marxàrem de Cerdanyola sense fer uns petits mossecs (polirem la plata!) de torradeta amb formatge i codonyat. Enguany ens perdérem el vi calent!

I el desembre s'acabà amb la clàssica cantada de nadales que vam fer el dia 23 pel carrer Major de Berga. A part de tocar en diferents punts d'aquest carrer vam fer, a petició de l'Angelina, una llarga parada (i concertet) al local que els veïns del carrer Major han habilitat aquests dies per fer activitats de Nadal i que és al costat de l'espai on hi ha uns Encants de Nadal, una petita fira d'artesania. Força gent s'aplegà dins i fora del local per cantar les nadales i a nosaltres ens serví per tocar més còmodament de com ho fèiem al carrer.


La cantada acabà a l'arbre que hi ha plantat a la plaça de Sant Pere on un colleta de joves i no tan joves se'ns afegí per fer les darreres cançons. Aquí en teniu una mostra.

La vetllada acabà amb un merescut sopar a La Cabana, aquesta vegada ben diferent del del que normalment sopem per aquests mons de Déu! Ben asseguts, tovalles de seda i forquilles d'or fi!!! I uns plats d'anar-hi!!

I acabem aquesta entrada desitjant-vos unes bones festes de Nadal amb una de les nadales que hi ha recollides al llibre de l'Hereu Mill, La nit Santa de Nadal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada