divendres, 1 de desembre del 2023

De Lluçà a Sant Llorenç (passant per Berga i Cercs)

Aquestes dues darreres setmanes hem tornat a tenir activitat continuada (i encara la tenim aquest cap de setmana), la qual cosa ens indica que, a poc a poc, la música tradicional es fa present cada cop més en les activitats organitzades per entitats i administracions i, més important, és present també en les activitats escolars, com us explicarem.

Comencem per la ja clàssica presència de la BFT a la Festa Major d'hivern de Lluçà, que enguany es feu el dissabte 18 de novembre. Allà a l'Estudi, com en anys anteriors, vam tenir sessió de música i glosa al voltant del foc, vam sopar un magnífic xai i hi va haver ballaruca després. El fred no va ser el d'altres anys, i això es notava perquè la gent no s'arraulia al voltant del foc com en anteriors trobades, però la presència d'un magnífic foc donava aquell toc tan particular a la sessió de música i glosa que s'inicià al vespre. 

Hi hagué qui aprofità per ballar una mica i qui s'escurà la gola amb traguets de vi al so de la cançó de beure Beurem una tiradeta.

Després vingué el sopar, que enguany no férem a peu dret sinó ben entaulats, i que consistí en uns bons talls de xai, patates al caliu i torrada amb allioli de codony. Magnífic!

I després el ball, potser sense l'aglomeració d'anys anteriors però amb un bon ambient i amb balladors que no en deixaren passar ni una i que ens obligaren a fer uns quants bisos.

Després de nosaltres actuaren els Trinxats, també amb molt bon ambient i amb moltes ganes el jovent de seguir la festa.

I dijous de la setmana passada, el dia 23, vam anar a l'Escola Sant Salvador de Sant Jordi de Cercs, on la mestra de música, la Jenay, havia treballat la dansa amb la canalla de tots els cursos. A partir de quarts de 3 van sortir tots al pati i, davant la presència de molts pares, va fer cada curs el seu ball: la Malamanya, el Patatuf, una sardana curta, els cascavells de l'Ametlla de Merola...

Cada ball es repetia donant opció a pares i mares i altres alumnes a afegir-s'hi. La bonança del dia acompanyà una activitat que per a nosaltres és de les de més interès que fem: fer de la dansa un fet habitual a l'escola i, a més a més, incloure en l'aprenentatge danses del territori. Cal agrair especialment la feina de la Jenay i, com ja sap, dir-li que pot comptar amb la col·laboració de la BFT sempre que calgui.

I l'endemà, divendres dia 24, vam fer l'habitual ball folk de l'últim divendres de mes. Aquesta vegada va semblar que la cosa no s'animaria perquè a les 10 tot just érem quatre músics però començà a arribar gent i les ganes de ballar, i de tocar, no van faltar.

Aquesta vegada, a més a més, vam comptar amb la participació de la Clara al violí, una participació que esperem que segueixi en properes actuacions i esperem també que la presència de músics joves s'incrementi durant aquest curs.

Finalment fem un resum dels propers actes on intervindrem: d'entrada, avui mateix a la tarda, dia 1 de desembre, farem la presentació del cançoner de l'Hereu Mill a la Biblioteca Ramon Vinyes de Berga. Fa uns quants mesos que vam presentar el llibre però encara no havíem fet cap presentació formal a Berga. Si voleu sentir algunes de les cançons del recull ens hi trobareu a partir de 2/4 de 8.

El cap de setmana segueix amb l'actuació al monestir de Sant Llorenç prop Bagà, a Guardiola, aquest diumenge a partir de la 1 del migdia i dins dels actes de commemoració dels 1040 anys de la consagració de l'església. Hi ha tot un seguit d'actes previs (també dissabte) i un fi de festa mentre toquem amb l'escudella de l'abat. Aquí teniu el cartell:

I finalment anirem preparant les festes de Nadal amb la Fira Faia de Sant Julià de Cerdanyola (pàtria del Mill!). Dissabte dia 8, a la tarda, ens hi trobareu entremig de tot un seguit d'activitats i parades. I foc, sens dubte! També us deixem el cartell!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada