dimarts, 7 d’abril del 2015

Calçots i balls dels Balcans

Hem tancat el mes de març amb un parell d'actuacions. El dia 21 vam tocar, com l'any passat, a la calçotada popular que organitzen la gent del Casal Panxo. El dia no va acompanyar gens i es va haver de traslladar l'acte de la plaça de la Ribera, on estava previst, al pavelló vell. Allà mans expertes van coure uns deliciosos calçots i van preparar una exquisida salsa. La imatge ho diu tot!


Abans de tocar, uns bascos de Pasaia que corrien per allà ens van oferir un aurresku.


I després ja va ser el nostre torn. La veritat és que no va ser un dels nostres millors dies. L'equip, l'espai, nosaltres... tot plegat no va fer que tinguéssim una gaire bona sensació. La gent, però, hi va posar moltes ganes i va ballar de valent i ens comentaven que havia anat molt bé i que s'ho havien passat fantàstic. Ho celebrem.


I l'últim divendres del mes de març, el dia 27, vam preparar un taller de danses dels Balcans a La General de Berga.


Una d'elles ja l'havíem fet anteriorment, el Kolo de Srem, però les altres tres eren noves. Es tracta de la Biserka (una dansa sèrbia que també és coneguda com a Biserka-Bojarka), que va ensenyar la Susanna, de la Liljano Lome (una dansa búlgara de la zona de Pirin que ens parla de com la Liliana s'estima en Georgi), que va ensenyar l'Àngels, i de l'Ajde Jano (una dansa també sèrbia) que va ensenyar la Jordina. Aquestes dues últimes les vam cantar i la darrera la vam fer en una versió catalana que vam anomenar Vine Jana i que us deixem aquí. És fidel a l'original però amb una certa llibertat per qüestions de rima. Ja veureu que tota ella gira al voltant de la passió de ballar el kolo, és a dir, un terme que fa referència al ball en cercle (obert o tancat) conegut arreu dels Balcans. Aquest kolo l'hem traduït per rotllana però podria molt bé ser sardana!

VINE JANA

Vine Jana, ballem la rotllana.
Vine Jana, vine nena, ballem la rotllana.

Vine Jana, vendrem la tartana.
Vine Jana, vine nena, vendrem la tartana.

Amb el guany de vendre la tartana
ballarem, sí, Jana nena, tota la setmana.

Vine Jana, vendrem la cabana.
Vine Jana, vine nena, vendrem la cabana.

Amb el guany de vendre la cabana
ballarem, sí, Jana nena, tota la setmana.

Després dels tallers vam seguir amb la festa amb les danses habituals. Un públic nombrós, alguns de molt fidels que vénen fins i tot de Vic, amb ganes de ballar va omplir la sal. I nosaltres vam tocar, considerem, força bé. Almenys en vam sortir molt contents.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada