dijous, 26 de febrer del 2015

Dansa de Falgars

Si el mes passat va ser el Ball de la Coca de Sant Llorenç de Morunys l'objecte del taller inicial de la mensual trobada a La General, aquesta vegada és la coneguda Dansa de Falgars la qui centrarà la nostra atenció. Vindran especialment des de La Pobla de Lillet per ensenyar-nos-la!! 


Remenant per la xarxa hem trobat, però, la sorpresa que l'any 1946 Josep Maideu i Auguet presentà un quadernet al concurs per recollir materials per al "Cancionero Popular Español" que, amb el títol "Danzas Populares", inclou "Danzas del Panadés" (on Maideu feia d'organista i mestre de capella a Vilafranca) i "Danzas del Ripollés" (on ell havia nascut l'any 1893). 


És entre aquestes danses del Ripollès que el capellà i músic inclou la Dansa de Falgars però amb una tonada força diferent a la que coneixem ara. Aquí teniu les imatges dels fulls del quadernet on Josep Maideu recollí la música i on deixà anotats alguns comentaris sobre les diferents parts que conformen la Dansa de Falgars. Segons Maideu la dansa comença amb aquesta melodia, la principal, que sona durant una mitja horeta:


Després, mentre els balladors descansen una miqueta, els músics toquen durant uns quinze minuts el següent:


Per acabar indica que es balla el Ball dels Aucellets, que fa com segueix:


I quan els balladors estan que ja no poden més es toca el següent final:


Un tema interessant en el que caldria aprofundir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada