dimecres, 26 de novembre del 2014

Sessió doble: L'Esbart Queralt i Homenatge a Rafael Patxot

Ja tornem a ser a finals de mes i tornem a convocar-vos, aquest divendres, a La General de Berga. En aquesta ocasió la part de taller de dansa anirà a càrrec de la gent de l'Esbart Queralt de Berga que ens ensenyaran alguns passos nous per ballar algunes de les danses que fem habitualment: L'esquerrana, El rogle, la Polca d'Ors... Després, com ja sabeu, farem l'habitual sessió de ball amb els grans "hits folkies" i on recordarem les danses apreses ens les últimes sessions. Serà, com sempre, a partir de les 10 del vespre.


I aquest dissabte membres de la BFT farem un homenatge al qui fou mecenes i ànima de la importantíssima Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Rafael Patxot i Jubert, del qual enguany es commemoren els 50 anys de la seva mort.


L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya s'inicià l'any 1922 i permeté, mitjançant les anomenades "missions" que recorregueren la gairebé totalitat del Països Catalans, recollir una gran part d'aquest patrimoni musical. Es publicaren tres volums de l'obra però, malauradament, la feina queda truncada el 1936. Malgrat tot el material se salvà en la seva gairebé totalitat i fou traslladat a Suïssa, país en el qual Rafael Patxot s'exilià i on, el 1964, morí. Després de la dictadura els hereus de Rafael Patxot anaren cedint el material de nou al poble de Catalunya i és així com els primers materials de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya que es trobaven a Suïssa arriben al monestir de Montserrat el 1991. Allà, gràcies al treball de Josep Massot i Muntaner, s'han anat publicant els Materials de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya fins arribar al volum XXI que es va publicar el 2011.


Un personatge com Rafael Patxot, doncs, no hauria de ser un desconegut per a nosaltres i és precisament per això que des de la BFT hem cregut convenient organitzar aquest acte on cantarem algunes cançons recollides en cançoners berguedans (el cançoner del Calic, el de la Rossa de Bulner, el de l'Artur Blasco) i on interpretarem algunes melodies tradicionals.


L'acte es farà a la llibreria 4cantons de Berga i començarà a les 6 de la tarda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada