dimarts, 26 de maig del 2015

De Verdaguer a Verdaguer

"Poeta i fangador só
i en tot faig feina tan neta,
que fango com un poeta
i escric com un fangador"

Amb aquest poema de Jacint Verdaguer i amb la música del Ballet de Folgueroles vam començar diumenge 17 de maig l'itinerari poètico-musical a Queralt que vam anomenar "De Verdaguer a Verdaguer". Una quarantena de persones ens vam reunir, en una tarda esplèndida, per homenatjar el poeta (del qual aquell dia commemoràvem el 170è aniversari del naixement i el 150è d'haver estat premiat als Jocs Florals) i el flabiolaire, Josep Verdaguer "Roviretes".


L'acte arrencà de davant del santuari i inicià un recorregut pel camí de ronda durant el qual es van fer una sèrie de parades en les que el públic assistent llegia fragments de l'obra del poeta i en les que se'n feia un esbós biogràfic. 




També va rebre atenció la figura d'en Roviretes, el gran flabiolaire, del qual es va explicar com arribà a conèixer el flabiol i com, abans de la guerra i a 15 anys, començà a guanyar-se la vida fent ball pels pobles de les Guilleries. Tot això amanit amb peces del Roviretes o del seu repertori com són el Xotis del Pare, la Polca d'en Roviretes, el Pensa-t'hi, el seu Valset-Pericon... i amb cançons amb lletra de Jacint Verdaguer: Lluny de ma pàtria, A un rossinyol de Vallvidrera, L'emigrant...


Hi participà gent de totes les edats i es llegiren fragments de "L'Atlàntida", de "Canigó", dels llibres més patriòtics com és "Pàtria" i dels més místics com és "Idil·lis i cants místics". També poemes curts que canten elements de la natura.




Al cap de dues hores vam entonar tots l'"Emigrant" davant del santuari i vam celebrar la trobada amb coca i uns porrons de vi dolç.




Tothom va considerar que la celebració havia estat deliciosa i que caldria tornar-la a repetir l'any vinent. Doncs així ho farem!
Aquí teniu un enllaç on podeu veure un resum de l'acte.


I aquest proper divendres dia 29 farem l'última sessió d'aquesta temporada a La General de Berga. Serà una sessió on repassarem alguns dels balls que hem incorporat enguany i on, evidentment, tocarem allò més desitjat pels dansaires. Us hi esperem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada