dimecres, 10 de novembre del 2021

La BFT amb l'Any Joan Tomàs

Des del març del 2021 i fins el març del 2022 se celebra l'Any Joan Tomàs amb motiu del 125è aniversari del musicòleg Joan Tomàs i Parés. Joan Tomàs (1896-1967) va ser un músic incansable que va dedicar la seva vida a fer de la música una eina fonamental en la formació de les persones i a treballar perquè el nostre patrimoni musical no caigués en l'oblit: amic de Joan Llongueres, i sota la seva influència, ensenyà música en diverses escoles aplicant les tècniques pedagògiques del suís Jacques Dalcroze; dirigí més d'una vintena de corals, entre les quals el Cor Infantil de l'Orfeó Català; i va participar de manera infatigable en les missions de recerca de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Des de 1922 i fins al 1935 el mestre Tomàs va recollir unes 8.500 melodies, principalment en les missions que va compartir amb Joan Amades. I és en algunes d'aquestes missions que va entrevistar cantaires del Berguedà i gràcies a elles una part del nostre patrimoni musical pot ser conegut a dia d'avui. Des de la BFT fa anys que hem tornat a la vida una part d'aquest patrimoni amb la divulgació de les danses recollides per Tomàs i, més concretament, amb l'edició dels dos volums de Danses tradicionals del Berguedà que hem editat i on una bona part del material musical és fruit de la seva recerca. Ara, però, per afegir-nos a l'Any Tomàs, i a mode d'homenatge, hem seleccionat algunes de les melodies i cançons que ell va recollir i us les presentarem aquest proper diumenge dia 14.



 

Iniciarem l'activitat a les 10 del matí al cementiri de la Pobla de Lillet, al costat de la casa Les Comes on visqué un del personatges que Tomàs entrevista: Josep Casals Casadesús, el cego de Comes. Després d'unes cançons i melodies ens desplaçarem fins al Molí de l'Espelt, on va viure un altre músic del qual el cego de Comes aprengué alguna melodia. Allà farem un petit esmorzar amb coca i xocolata mentre seguim recordant melodies i cançons recollides per Tomàs. I finalment farem una tercera parada a Sant Julià de Cerdanyola, lloc on nasqué un dels informants més importants de Joan Tomàs: Josep Casals i Cirera, l'Hereu Mill. Cantarem algunes de les cançons que Tomàs li va recollir a la Casa de Caritat de Barcelona i inaugurarem una placa commemorativa de l'esdeveniment i d'homenatge a l'Hereu Mill. Un aperitiu ens acompanyarà en la festa.



No cal dir que tothom hi és convidat, que l'activitat és gratuïta i que, si teniu previst venir, us podeu inscriure enviant un correu a la nostra adreça electrònica.

I el cap de setmana passat i l'anterior també vam estar força distrets. Dissabte passat dia 6 de novembre vam ser a la celebració de l'aniversari de la colla bastonera Cop de Garrot, a l'Ateneu de cal Corneta de Berga.

 


Amb els bastoners, des d'un bon inici, sempre hem col·laborat molt i es pot dir que les primeres actuacions del que després va ser la BFT van ser acompanyant la colla dels Cop de Garrot per Berga. Algun dia en penjarem, si la trobem, alguna foto. Com sempre, va ser una actuació molt animada amb una bona colla amb ganes de ballar que no pararen durant tota l'estona que va durar l'actuació, que no fou curta. L'arròs que havien menjar per dinar i els guisats de llebre i cabirol en degueren ser els responsables d'aquesta resistència!


Abans havien tocat Les Berres, amb l'Edna com a multinstrumentista, i ens havien deixat el llistó alt però ho aconseguírem superar!


I el dissabte 30 d'octubre vàrem se a Sant Julià de Cerdanyola i a Bagà acompanyant els actes de la Trobada Internacional de Fallaires.


Al matí, després d'esmorzar una miqueta, vam poder escoltar la presentació que l'alumnat de l'escola de Sant Julià va fer d'un treball interdisciplinar al voltant de la Fia-faia. Un treball molt interessant i una molt bona presentació que es mereixen una gran felicitació, tant per als nois i noies de l'escola com per al professorat que la guiada. En aquest projecte, fa un parell d'anys, hi vam intervenir des de la BFT per ensenyar a la canalla el ball dels Aranyons.


Després d'aquesta presentació i d'una mostra de diverses menes de falles vam tocar una estoneta. Es va ballar la dansa de la Fia-faia i els Aranyons i tocàrem una miqueta.



Acabada la petita actuació ens traslladàrem a Bagà on dinàrem al pavelló i ja a la tarda tocàrem a la plaça porxada mentre es feien mostres de construcció de falles. Allà un grup de balladors i balladores dansaren la Rotllana al voltant del foc, la dansa de la Fia-faia.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada