dimarts, 30 d’abril del 2024

Taller de contrapàs (II)

El dissabte 6 d'abril vam fer la segona sessió de contrapàs a l'Escola de Música de Berga, una sessió que serví per consolidar el que s'havia après en l'anterior. Es començà repassant posicions del cos i se seguí recordant els passos característics del contrapàs. Tot això al ritme del bombo del Carles i del so del violí del Panxito. Férem algun contrapàs curt i començàrem amb la coreografia del Ball de les Coces de Gósol, ball que té fragments de contrapàs.

Després de dinar tancàrem aquesta coreografia i la férem sencera. Finalment en Carles Mas ens feu una interessant sessió teòrica del contrapàs i de com, per a recordar-lo, s'anotaven passos, girs i rodes.

El resultat d'aquestes dues intenses sessions ha estat, per a tots aquells que hi hem assistit, quedar-se amb ganes d'aprofundir més en aquest ball, de perfeccionar-ne els moviments i d'introduir-lo de nou en les ballades. Ens ha quedat també la sensació d'una gran pèrdua en el nostre patrimoni que es va produir a finals del segle XIX però de la qual, afortunadament, ens en podríem refer ja que coneixem, amb força detall, els passos que s'hi feien. Caldria, com en moltes coses, recuperar una determinada consciència de pertinença a una cultura i de donar valor a allò que ens singularitza. No perquè ens faci millors, senzillament perquè permet conservar diversitat cultural en un món que, malauradament, avança cap a una homogeneïtzació. La diversitat, biològica i cultural, només es pot veure com una cosa: riquesa.

I ja que parlem de fets culturals singulars no cal dir que la Diada de Sant Jordi n'és un dels més clars per als catalans. Com ja vam fer l'any passat per celebrar la Diada vam anar a l'escola Sant Joan de Berga i vam acompanyar els diversos cursos en les danses i cançons que van fer al pati, on s'hi havien reunit alumnes, mestres i familiars. Van ballar tots, des dels més menuts d'infantil que van fer una polca fins als més ganàpies, que van ballar una xampanya. Particularment ens va agradar la interpretació que els de 5è van fer de la cançó l'Arbret gentil, del recull de l'Hereu Mill. Aquí els teniu:

Acabada aquesta sessió vam anar anar cap al carrer Major i a la plaça de Sant Joan vam col·laborar amb Òmnium Cultural en l'11a Marató per la Llengua. Vam interpretar danses diverses, alguna fins i tot amb balladors, i un parell de cançons. Vam acabar amb Cara bonica, ben escaient pel seu color de rosa.

I el darrer divendres d'abril no vam fer la sessió de ball folk acostumada (l'espai és espai electoral i malgrat que ningú no hi fa res les entitats no el podem fer servir. L'absurditat al poder!!) però la substituirem per una ballada aquest divendres dia 3 de maig al local dels Castellers de Berga. Després del seu assaig general per a preparar-se per a la Fira de Maig i després de sopar podreu ballar tant com voldreu. A partir de les 10 del vespre podeu treure el cap, fer el got i gaudir!

Acabem amb una frase que hem tret del llibre Irreductibles de Carles Fenollosa i que podríem fer, perfectament, el lema de la nostra entitat:

Recuperar la memòria, fer present una identitat, construir un futur

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada