L'abril d'enguany serà recordat a la BFT. I no només perquè venim d'un març plujós com feia temps que no recordàvem (pluja que té continuïtat en el que portem d'abril) sinó perquè en un espai de temps molt breu es produiran dues importants fites en la tasca que es va proposar dur a terme l'entitat quan es va crear ara farà, oficialment, uns 12 anys. La voluntat de recollir el nostre patrimoni musical de cançó i dansa, de divulgar-lo i de fer-lo present, viu, en les nostres activitats festives es concretarà aquest abril per partida doble.
Ja tenim a punt els camalls, que ens han fet des del Grup Horitzó del Berguedà, i també els músics han assajat la melodia de cascavells que hem "creat" a partir de la melodia dels cascavells de Casserres que va recollir Pere Feliu el 1905, i de dues melodies més que hi hem afegit, melodies que són típiques de molts balls de cascavells, com la coneguda com Quan el pare no té pa. Aquí teniu la partitura definitiva:
I l'altra gran novetat d'aquest 2025 és la publicació, després de força mesos de feina, del Cançoner de la Rossa de Bulner. Cançons de Sisquer. Les cent cançons que formen el cançoner van ser recollides a Bonaventura Carrera Simon, la Rossa de Bulner, per mossèn Jaume Sarri i Muntada entre el 1923 i el 1925, quan ell era vicari a Sisquer (Guixers). Una part del material recollit l'envià a l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya el 1930 i més tard, entre 1958 i 1961, publicà aquelles i altres cançons en diferents números de la revista Ilerda. Des de la BFT feia temps que volíem publicar de nou aquest material, ara difícil de trobar, dispers i amb força errors, i aquest Sant Jordi podrem celebrar que ja el tenim tot ell recollit en un sol volum i revisat, amb correccions tant en l'apartat musical com en el corresponent al text de les cançons. El llibre, a més a més, conté uns retrats biogràfics força detallats d'ambdós personatges i també una visió del temps i de l'espai on van viure.
No cal dir que l'entitat farà durant tot aquest 2025 diferents presentacions del llibre les qual, no cal dir-ho, inclouran la interpretació d'algunes de les cançons recollides. Ara, però, ja podreu adquirir-lo en la parada que la BFT posarà a Berga per Sant Jordi o bé en qualsevol de les llibreries de la comarca on el distribuirem ben aviat.
I aquell mateix dia, i com és habitual cada any, se celebrarà la Marató de lectura per la Llengua que organitza Òmnium Cultural a la plaça de Sant Joan de Berga i en la qual la BFT sempre col·labora i hi posa el punt final. Durant tot el dia hi haurà gent llegint poemes i nosaltres, a quarts de 8 del vespre, cantarem unes quantes cançons del repertori tradicional i farem ballar a qui encara quedi a la plaça.
I acabarem el mes d'abril amb l'habitual ball folk que farem el divendres dia 25 a l'Hotel d'Entitats de Berga. Allà podreu, com sempre, passar una bona vetllada xerrant amb amics, fent el got (recordeu que tenim servei de bar) i, evidentment, ballant. Us hi esperem!!
I us fem un repàs ràpid de les diferents activitats que hem fet durant el passat mes de març i fins al dia d'avui.El 28 de febrer vam fer ball folk a l'Hotel d'Entitats de Berga, un ball ben animat i que, com s'esqueia que ja teníem carnaval a tocar, vam aprofitar per treure la pols de tonades que feia temps que no fèiem: la masurca de carnestoltes, el carnaval de Lanz... Aquí teniu precisament aquesta darrera:
I el dia 8 de març vam anar al bar Jazz de Berga a comprovar l'acollida que havia pogut tenir la nostra proposta de fer ball de cascavells. Sabíem que persones interessades en ballar-lo no hi serien però allà vam poder explicar breument quines eren les nostres intencions i vam col·laborar en la sessió de micròfon obert que es va fer. No cal dir que la primera de les nostres intervencions musicals va ser el ball de cascavells de Berga.
Després de tocar nosaltres va tocar altra gent i vam sortir d'allà que ja era hora de sopar i amb el contacte d'algunes persones interessades en ballar cascavells aquesta Pasqua.
El dissabte següent, 15 de març vam ser a la xocolatada que es feia a Olvan per recollir diners per a oncologia de l'hospital Sant Joan de Déu. Malgrat la tarda freda, i gràcies a la xicolata i als balls que va dinamitzar l'Allona, molta gent va entrar en calor. Un nombrós grup de balladors fidels no va parar de ballar durant tota l'estona i va fer molt agradable la tarda. Llàstima que no tinguem cap fotografia de l'actuació!
I del 15 ja saltem al 28, últim divendres del mes de març, que, com d'habitud, vam fer la sessió de ball folk. Aquest cop al centre cívic de la Valldan perquè amb motiu de la Volta Ciclista l'Hotel d'Entitats era ocupat per infraestructura de l'organització.Cal dir que l'espai, malgrat alguna columna inoportuna, és prou adequat per fer-hi les nostres habituals sessions i caldrà contemplar d'anar-hi més sovint. La primera impressió que el canvi d'espai faria minvar la presència de gent va ser una falsa impressió. A mesura que passaven els minuts la gent va anar arribant i es va generar un gran ambient. Els músics ens ho vam passar bé i encara més balladors i balladores, alguns d'ells vinguts de la Cerdanya!
Va quedar pendent tocar un branle però ja us podem assegurar que en la propera sessió el farem perquè ja el tenim assajat!
I de moment res més! Esperem que passeu una bona Pasqua i ja ho sabeu: quedeu convidats el Diumenge de Pasqua a la trobada de grups de caramelles a la plaça de Sant Pere de Berga per veure'ns ballant cascavells i ens agradarà molt que col·laboreu amb la BFT comprant el nostre nou llibre, el Cançoner de la Rossa de Bulner.