Aquest mes de febrer la Pobla de Lillet ha tingut força protagonisme en les activitats de la BFT, la qual cosa ens satisfà ja que la voluntat de l'entitat és ser present arreu del Berguedà i que des dels diferents municipis es compti amb la nostra col·laboració quan es programin actes de cultura popular. I precisament va ser amb motiu de la representació de la llegenda del Moliner a la Pobla, emmarcat dins dels actes de carnaval, que l'entitat La Brama ens va convidar el dissabte 11 de febrer a participar en l'acompanyament musical.
Els músics de la BFT van tocar juntament amb en Jonàs Bassó (flabiol), Jordi Inglés (sac) i Jordi Navarro (flabiol i tamborí). Des de la plaça de l'Ajuntament es va anar seguint un recorregut per diferents espais de la ciutat on s'anaven interpretant escenes de la llegenda. Durant el recorregut els músics anàvem interpretant diferents melodies del repertori tradicional.
L'última escena es fa a la plaça del Molí de la Vila i és on té lloc el Ball del Moliner, primer ballat pels actors que han participat en l'espectacle, després amb tothom qui hi vulgui participar.
Finalment es produeix l'esperada guerra de la farina.
No cal dir que com a resultat d'aquesta guerra alguns dels músics van acabar ben emblanquinats, tot i estar situats en dos balcons!
Després de la guerra els músics van acompanyar la gent fins al carrer del Verger, on s'acabà la nostra participació. Cal dir que l'organització de l'acte fou excel·lent i que vam gaudir molt de la festa i de poder-la compartir amb uns músics excel·lents. Des de la BFT volem agrair La Brama per comptar amb nosaltres i esperem poder-ho repetir en propers anys.
Una setmana més tard, el 17 de febrer, vam ser altre cop a la Pobla, concretament a l'Escola Lillet a Güell. Convidats per l'escola vam acompanyar diferents grups de nens i nenes en la seva interpretació de diferents danses tradicionals: la Malamanya, la Dansa al Voltant del Foc de la Fia Faia, el Ball del Moliner, el Ball de Cascavells de l'Ametlla de Merola, la Bolangera de Berga... Les danses eren presentades pels mateixos alumnes i, com que es va fer a l'hora prèvia a la sortida de la canalla de l'escola, hi havia una bona presència de pares i mares.
Aquestes visites a les escoles des de la BFT les valorem molt positivament i ens encanta fer-les ja que una de les funcions de l'entitat és, precisament, fomentar la dansa tradicional als espais educatius. Fa uns mesos vam ser, per la Castanyada, a l'escola de Casserres i per Sant Jordi serem a l'Escola Sant Joan de Berga. Agraïm al professorat de música responsable de treballar la tradicional la feina que fan, en aquest cas a la Gemma, i ja saben que poden comptar amb la nostra col·laboració en properes ocasions.
La nostra col·laboració en aquestes activitats és completament gratuïta però l'escola va tenir un bonic detall per als músics que hi vam participar: una llonganissa i un pot de melmelada! Moltes gràcies!
I de cara a avui mateix, 24 de febrer, tenim la sessió mensual de ball folk a Berga, que com sempre serà a partir de les 10 del vespre a l'Hotel d'Entitats. Avui, a part de moltes de les danses habituals, us farem ballar algunes danses que es ballen per carnaval en diferents llocs: gitanes, balls de l'ós, masurques... Us animem, no cal dir-ho a venir.
La darrera vegada que vam fer ball a l'Hotel d'Entitats va ser el dia 27 de gener i hi va haver una generosa participació.
Vam ballar de tot però fèiem especial atenció a algunes danses dels Balcans. No tenim cap vídeo però sí una foto feta mentre es ballava una borreia de 2 temps. Aquesta:
I ja per acabar dir-vos que el divendres 10 de març el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà celebra la seva assemblea de socis, oberta a tothom, i que un cop acabada es farà un sopar i hi haurà una actuació de la BFT. Serà al refugi dels Rasos de Peguera i hi sou tots convidats! Salut!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada