Aquest passat diumenge, des de la Berguedana de Folklore Total ens vam voler afegir als actes de commemoració del 125è aniversari del naixement de Joan Tomàs i, al mateix temps, vam voler retre un homenatge a un dels personatges que més cançons li va dictar: Josep Casals i Cirera, l'Hereu Mill, fill de Sant Julià de Cerdanyola. L'acte començà a les 10 del matí sota la casa Les Comes de la Pobla de Lillet, lloc on nasqué Josep Casals Casadesús, conegut com el Cego de Comes i a qui Tomàs entrevistà el 1927 a Ripoll, quan el violinista i cantador comptava 83 anys.
Allà, amb la presència d'un bon nombre de persones entre les quals la néta de Joan Tomàs, Liliana Tomàs, presentàrem l'acte, n'indicàrem el motius i explicàrem les circumstàncies en què es produí aquesta recollida de material per part de totes aquelles persones que del 1922 fins al 1936 participaren en les missions de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Fet això es van tocar melodies i cançons recollides per Tomàs, principalment aquelles fruit de les entrevistes que feu a l'Hereu Mill a la Casa de Caritat de Barcelona.
El públic podia seguir la lletra de les cançons i afegir-se a cantar-les gràcies a un llibret que els vam lliurar des de la BFT i on totes elles eren recollides. Aquí teniu un fragment de la primera cançó que vam cantar, L'esquerpa:
Després d'aquest inici ens traslladàrem a la Pobla de Lillet on, davant l'ajuntament, esmorzàrem una miqueta i cantàrem un parell de cançons. Aquí podeu escoltar un fragment d'una d'elles, La berenada:
La següent parada la vam fer al Molí de l'Espelt on, segons el Cego de Comes, vivia un dels músics del qual ell aprengué tonades, en Ramon del Molí de l'Espelt. Tocàrem el Ball de tres parts i sis o set cançons més.
I des d'allà ja ens dirigírem a l'última parada, el poble de Sant Julià de Cerdanyola, d'on era fill l'Hereu Mill. A la plaça de l'església, i ja que s'hi havia afegit un bon nombre de persones, tornàrem a fer una mica de recordatori del motiu d'aquell acte i aprofitàrem la presència d'alguna canalla per fer-los cantar la cançó d'Els Aranyons.
Des de la BFT interpretàrem unes quantes cançons més abans de fer l'aperitiu pagat pel consistori. Aprofitàrem l'ocasió per xerrar amb amics i valorar l'activitat mentre fèiem temps per anar a inaugurar la placa que, en homenatge a l'Hereu Mill i a Joan Tomàs, ha pagat la BFT i l'Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola s'ha encarregat de col·locar a la zona de l'aparcament.
Allà ens van fer alguns parlaments i un noiet dels que havia cantat a la plaça llegí en veu alta el text de la placa. Liliana Tomàs feu donació al batlle, Agustí Elias, d'una separata amb l'article que Tomàs escrigué per al CSIC parlant de l'Hereu Mill.
Al final tothom va coincidir que la jornada havia estat molt positiva, senzilla, com els personatges homenatjats, però d'una gran vàlua pel que representa posar de nou en valor aquests personatges i aquest patrimoni. El dia, que a la fondalada Llobregat avall va ser ben trist per les bromes que durant tot el dia no s'aixecaren, als llocs on transcorregueren els actes fou lluminós, amb un sol que escalfà i ens acompanyà tota l'estona.
I des de la BFT seguim fent coses! La propera aquest divendres, 19 de novembre, col·laborant amb els actes que es fan a Berga amb motiu de la Marató de TV3 que enguany recull diners per dedicar-los a la recerca en les malalties relacionades amb la salut mental. Serem, a les 9 del vespre, a l'exterior del Teatre Municipal.
I dissabte, també a les 9 del vespre, tocarem a l'Estudi de Lluçà dins dels actes de la Festa Major. Ja ho sabeu, si voleu ballar i passar una bona estona no teniu excusa!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada